Klima

Klima

Selvom Ittoqqortoormiit kun ligger  halvvejs op langs kysten af Østgrønland, er klimaet mere lig det højarktiske. En kold, sydgående strøm fra Ishavet flyder ned langs den nordøst grønlandske kyst og hjælper med til at kontrollere regionale vejrmønstre.

Vejret i Ittoqqortoormiit region er kendetegnet ved lange perioder med højtryk, men som overalt i Arktis bliver disse perioder ofte afbrudt af kraftige vinde, lave skyer og nedbør.

Selv i sommertiden kan brisen kan være temmelig kold og tåge er hyppig på den yderste kyst i løbet af foråret og sommeren. Somrene er korte, men kan være ganske behagelige med lange perioder med godt vejr og 24 timers dagslys. Den første sne falder i september og i den lange , kolde og oftest stormfulde vinter, når solen ikke op over horisonten i over to måneder.

Indgangen til Scoresby Sund er generelt isfri året rundt som følge af en strøm, der flyder ind i og ud af fjorden. Dette oftest åbne vand kaldes en polynya, og den har været en vigtig faktor til at bestemme fordelingen af det marine liv i fjorden og udnyttelsen af dem af lokalbefolkning.

Scoresby Sund begynder at fryse over i november. Isen har en forholdsvis glat overflade og kan nå op på en tykkelse på op til 2m. Der er ofte en klar grænse mellem den faste fjord isen og pakisen. Dette kaldes iskanten.

I april har solen genvundet sin magt og snart er de første tegn på forår i luften. Tøning af isen i Scoresby Sund  starter i juni langt mod vest, men området ved mundingen af fjorden udfor Ittoqqortoormiit er ikke isfrit indtil juli.

Den tykke snelag som dækker land , smelter omtrent på samme tid. I løbet af 1990 er den gennemsnitlige temperatur er steget en smule, måske som følge af den globale opvarmning. I de sidste par år, har dette ført til senere isbelægning og tidligere isfri betingelser. Drivisen kan entre Scoresby Sund på ethvert tidspunkt i løbet af sommeren og derved vanskeliggøre marin navigation .

Se vejrudsigten for IttoqqortoormiitHER

Se solnedgang og solopgang (Indsæt 22 grader vest og 70,30 grader nord)HER


Gennemsnits temperaturer for Ittoqqortoormiit
1961-1990:
 
 
Januar -16.1°C
Februar -17.1°C
Marts -16.5°C
April    -11.2°C
Maj -3.5°C
Juni 1.1°C
Juli 3.3°C
August 3.5°C
September -0.4°C
Oktober -6.4°C
November -12.2°C
December -14.7°C
Årligt gennemsnit -7.5°C